Motorrijders zijn relatief veel betrokken bij ongevallen waarbij één van de partijen afsloeg. Meestal heeft de één daarbij de ander over het hoofd gezien.
Tegenligger slaat op laatste moment linksaf
Als we hierop anticiperen is het soms nog mogelijk om een aanrijding te voorkomen.
- Probeer je ervan te overtuigen dat de ander je gezien heeft. Zoek oogcontact.
- Trek de aandacht door het bewegen op je eigen weghelft.
- Vertrouw je de zaak nog niet, verminder dan in ieder geval je snelheid.
- Het geven van geluid- of knippersignalen is toegestaan om dreigend gevaar af te wenden.
- Dreigt het toch fout te gaan, rem dan eerst zoveel mogelijk snelheid eruit. Laat hierna de remmen los, en stuur binnen de beschikbare ruimte om de ander heen.
- Nooit tegelijk met je voorrem remmen en sturen. Die krachten kan je band gewoon niet aan. Met je achterrem kan je stabiliseren en eventueel je de achterkant van je motor gecontroleerd uit laten breken.
- Als het toch tot een daadwerkelijke aanrijding komt, doe je er goed aan om vlak voor de klap te gaan staan. Dit vergroot de overlevingskans.
- Als je zelf degene bent die afslaat, kijk dan minimaal twee keer naar eventuele tegenliggers. Met één keer kijken is het moeilijk de snelheid van je tegenliggers in te schatten.
In te halen voertuig slaat linksaf
Je zult het vast wel eens meegemaakt hebben, dat er tijdens een inhaalmanoeuvre één van de voertuigen die je wilde gaan inhalen linksaf sloeg.
- Zoek contact met je medeweggebruikers
- Kijk indien mogelijk voor het inhalen door de andere voertuigen heen, en let op in werking zijnde richting aanwijzers en knipperlichten.
- Zoek tijdens het inhalen spiegelcontact.
- Stel je bij iedere inhaalmanoeuvre van tevoren in op de ruimte waar je weer naar rechts kunt, en pas dat indien mogelijk aan tijdens het inhalen.
Preventief anticiperen op afslaand verkeer
Veel van de ongevallen met afslaand verkeer komt ook omdat men de snelheid van een motor niet goed in kan schatten. Motorrijders onderling lukt dat wel, maar automobilisten onderschatten de snelheid waarmee een motor kan accelereren.
Houd daar rekening mee bij het optrekken bij verkeerslichten, zeker in de binnenstad en bij drukke verkeerspunten. Pas je snelheid aan afhankelijk aan de verkeerssituatie.
En natuurlijk zorg je vooraf voor goede beschermende motor kleding en dat je voldoende voertuigbeheersing hebt, het eerste om je lichamelijke schade zo veel mogelijk te beperkingen. Het tweede om alle mogelijke ontwijk opties te kunnen benutten om ook zo de schade te beperken.
Op Youtube zijn er veel video’s te vinden waarbij het mis gaat als de motorrijder niet voldoende snelheid mindert, niet opgemerkt wordt door het afslaande verkeer. Ook op een niet verwachte plaats op de weg rijden geeft andere weggebruikers een verkeert beeld, of ze zien je helemaal niet!.
Hieronder een van die video’s die je heel duidelijk maakt wat er allemaal mis kan gaan, let altijd op de rest van het verkeer, houdt afstand en pas altijd je snelheid aan!
http://youtu.be/ThhqaHa0voU
Geef een reactie